Cum să luați corect masa
18.02.2020Impresionați cu fețe de mese perfecte și aflați cum să procedați cu tacâmurile.
Ați primit invitație la un banchet festiv, sau
aveți de când să-i surprindeți pe cei apropiați cu un ospăț regal ca din
povești? Oricum ar fi, ar trebuii să țineți cont de păstrarea principiilor
de bază la masă.
Cum să așezați tacâmurile?
Abia așteptați să vă uimiți oaspeții cu
tacâmuri noi, strălucitoare? Sincer, dacă le puneți doar așa la
întâmplare, nici nu vreți să știți care va fi finalul. Fiecare bucată,
și lingurița mică de ceai, are totuși un loc precis pe masa festivă.
În timp ce, la meniul cu două feluri de mâncare sunt valabile
regulile vechi:
- Lingura pentru supă și cuțitul se află pe partea dreaptă
- Furculița se află pe partea stângă
La meniul cu mai multe feluri, așezați tacămurile în felul următor:
Pe partea stângă a farfuriei:
- Furculița pentru salată
- Furculița pentru pește
- Furculița pentru mâncarea principală
Pe partea dreaptă a farfuriei:
- Cuțitul pentru salată
- Lingura pentru supă
- Lingurița pentru ceai
- Cuțitul pentru pește
- Cuțitul pentru mâncarea de bază
În fața farfuriei:
- Cuțitul pentru desert
- Lingurița pentru desert
- Furculița pentru desert
Dar rețineți. Cu o masă plină, apare și disconfortul. De aceea, pe partea
stângă, nu puneți mai mult de trei tacâmuri, pe partea dreaptă iar, nu mai
mult de patru bucăți. Mai bine le aduceți mai târziu. Împreună cu intrarea
următoare.
Cum să manevrați tacâmurile?
La fel ca așezarea tacâmurilor, și felul în care mâncați are propriile reguli. Primul, complet banal, este manipularea corectă. Luați cuțitul în mâna dreaptă, furculița în mâna stângă. Dacă sunteți stângaci, faceți asta, bineînțeles, invers.
Altele sunt:
- Nu lingeți cuțitul
- Nu zgăriați farfuria
- Nu puneți în gură lingurița de cafea
- Nu frecați cuțitul de mâncare sau de furculiță
- Nu așezați tacâmurile în căni sau oale
+ Truc cu tacâmurile
Ați mâncat, sau luați doar o scurtă pauză?
Nu lăsați ospătarul să ghicească. Spuneți asta tacâmurilor. Cuțitul și
furculița au totuși, propriul ”limbaj al semnelor”, pe care o veți
stâpăni în mod jucăuș. Este suficient să vă imaginați farfuria ca un
ceas, tacâmurile ca acele ceasului. ”Călătoria în timp” o puteți
semnala astfel:
Pauză:
Tacâmurile sunt așezate deschis pe farfurie. Cel mai des, cu acele pe ora
patru și opt.
Când ați mâncat:
Tacâmurile sunt așezate în mod pararel, cu direcția spre mijloc. Acele sunt
cel mai des, pe ora patru și minutul douăzeci.
Sau mâncați totul până la ultima firimitură și va fi clar pentru toată
lumea că v-a plăcut și poate începe debarasarea.
Poftă bună!